Nowhere to be found
ABOUT STUFF CBOX LINKS FOLLOW
Welcome to my blog . Please navigate around happily. And follow me if you like to ;> Don't forget to leave your footsteps so I can visit you back ;3
Scammers, be careful
Hai Assalamua'laikum =)

Sementara adrenalin masih mengalir laju ni ade benda nak cerita sikit. Scammers ni antara golongan manusia yang kurang hati perut dan perasaan sikit berbanding manusia normal. And like we all know, nowadays jangan kata nak jalan sorang shopping, beli makan dan sebagainya yang bahaya, tau tak sekarang nak angkat telefon pon kita boleh jadi subjek dan mangsa jenayah? tau ke idok ni?

Hari ni duk bersantai-santai lepas penat duk uli biskut raya dapat call dari nombor ni 03-76102871. And please be noted about this number because it may save your life, your money and your identity.

She informed me that my name has been in the list of program so called MoneyBackGuarantee, she talks about protection la. Lepas tu dia tanya umur, yang ni okay lagi until she ask about my bank account. Nak dijadikan cerita, aku tanya dia untuk tujuan apa dan tetibe dia melenting marah-marah. Dan dia letak telefon.

At this point, bila kena marah macam ni sapa tak hangin. Rasa macam nak call balik je and balas balik jangan kureng siuman sangat, keje bia elok-elok dan sopan santun. Tapi disebabkan sayang kredit, pastu fikir nak guna untuk tujuan tak berapa murni pulak tu nak pegi marah balik perempuan tu, and ramadhan barokah is here, with all of us, aku batalkan niat.

Disebabkan aku terasa terganggu sangat sebab kena marah tadi, aku buat keputusan nak buat reserach sikit pasal kesahihan benda tu. Aku copy nombor tu and google. Tujuan nya kot la bole buat report kat Manager or pihak pengurusan, and what I found is suprising, and at the same time relieving.

It is a spam number, and untrustworthy. Indeed it is one of the blocklist number of telemarketers in Malaysia yang korang patut aware to save your life. Suprising to know this, and relieve for being save from it, Alhamdulillah ya Allah and for being so pissed off sebab kena marah tadi *haha masih tak puas hati kena marah* I share my story with other people on the website telling what happen and spreading this around so that everyone gona be aware of this.

And you know what, I posted on the twitter and here too, and I think it's part of my duty here to help other people from being deceive by these irresponsible people. Be aware, be careful sebab kalau kita lalai sekejap, duit hilang, hidup musnah and diri merana.

Jangan kasi maklumat pada sesiapa sekalipun tak kisah atas sebab musabab apa sekalipun. Semua maklumat kita dilindungi oleh bank, dorang ade piawaian dan takkan dedahkan mahupon bekerjasama dengan mana pihak untuk kongsi maklumat kita.

Kalau terlanjur, call your bank and ask them to stop issuing your card and gave you a new one, Do it immediately once you aware you have experience this one and you had gave them your details.

Spread the words, it can save your life, your family and your friends.

and here I attached some useful info yang korang bole tengok; http://christopherteh.com/blog/2011/10/telemarketer/
6 Comments
Blogger siti zawiah said...

bahaya sekrang ni..

 
Anonymous Anonymous said...

Tu la...nsib baik no ni kol time sy tido...

 
Blogger nuruz said...

FYI i baru dapat call dari no ni tadi, perempuan melayu and bila i cakap i have no time right now n i'm not free dia balas balik, boleh saya tny, cik ni org melayu ke? i jawab yes. boleh tak cik gunakan bahasa melayu dgn betul next time? i cakap dlm hati WTF. i sempat ckp wutever kat dia. yes! hahahha.. thanx for sharing with us in ur blog. i nak opy link u kat fb i, biar semua org aware dengan no ni and x jadi mangsa.

 
Anonymous Anonymous said...

Baru je dia org call tadi, tanya balik dr mana terus letak

 
Blogger Miyah Mnasir said...

Kan... Kadang2 dorang ni kurang ajar jugak, dala nak menipu duit orang, perangai pon cam apa kan.. Alhamdulillah kita selamat. Moga semua orang dijauhkan dari scammers ni. Amin

 
Blogger fatin wawa said...

baru je dpt call dr no ni. lpas kena dgn agen insurans ntah ape kebenda dulu no x kenal sy mmg x angkat. then sy search no tu kat google jumpe post ni. hehe.. Tq for sharing..

 

Post a Comment





Older Post | Newer Post